Gerda Klooster: "Kansen creëren, kansen zien en kansen zoeken. Het is een beetje ondernemen" › Campus Groningen

Gerda Klooster: "Kansen creëren, kansen zien en kansen zoeken. Het is een beetje ondernemen"

Gerda Klooster: "Kansen creëren, kansen zien en kansen zoeken. Het is een beetje ondernemen"

Gerda Klooster: "Kansen creëren, kansen zien en kansen zoeken. Het is een beetje ondernemen"

Eerste in de reeks Buurman & Buurvrouw: Gerda Klooster, werkzaam bij de Stichting Steunfonds UMCG als coördinator charitatieve fondsenwerving en projectleider bij het UMCG Kanker Researchfonds, beide op de Healthy Ageing Campus.

Bij welke organisatie werk je?
“Ik werk bij de UMCG Research B.V. Meer specifiek werk ik bij de Stichting Steunfonds UMCG. En daar doe ik fondsenwerving. Mijn werkplek zit in het gebouw De Brug.”

Wat is jouw functie?
“Coördinator charitatieve fondsenwerving. En ik ben ook daarnaast ook projectleider van het UMCG Kanker Researchfonds. Als coördinator charitatieve fondsenwerving werk ik aan UMCG-breed nadenken en meehelpen om extra middelen te krijgen uit de charitatieve markt. Dat is eigenlijk een markt van particuliere personen en familiefondsen. Ik loop niet achter de grote subsidies uit stichtingen aan, maar juist uit de particuliere markt. We begeleiden bijvoorbeeld mensen die overwegen om een deel van hun erfenis te schenken. Maar met name voor het UMCG Kanker Researchfonds zijn er ook allerlei particulieren die maandelijks doneren. Bij het Beatrix Kinderziekenhuis hebben we ook bedrijven die jaarlijks een bijdrage geven. Die giften vallen misschien wat minder onder de charitatieve middelen, maar komen vaak ook voort uit persoonlijke initiatieven in zo’n bedrijf.”

Wat doe je als fondsenwerver?
"We hebben in het UMCG meerdere fondsen zoals het UMCG Hartfonds, het UMCG Alzheimerfonds en het UMCG Transplantatie Researchfonds. Het zijn vaak patiënten of familie van patiënten die iets willen doen. Soms willen ze activiteiten opzetten, en die mensen begeleiden we dan daarbij waar nodig of ondersteunen met promotiemateriaal. En we hebben ook patiënten die ons benaderen, of familie na overlijden van een patiënt, die graag willen dat verder wordt gewerkt aan een oplossing voor hun aandoening. Deze verzoeken betreffen vaak het onderzoek naar een ziekte. Of juist meer het welzijn van patiënten, zoals zorgen dat verblijf in het ziekenhuis prettiger is voor patiënten en familie. Dat betreft dus geen zorggeld, dat is bedoeld om mensen beter te maken. Daarnaast ben ik altijd actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen.

Geld voor innovatief onderzoek moet echt allemaal uit externe middelen komen. Zoals uit maatschappelijke subsidies, maar je hebt daarnaast ook geld nodig uit andere bronnen. En dat is best heel erg nodig. Het voordeel van onze fondsen is dat we heel precies op een bepaald gebied focussen. Wij hoeven geen concurrentie aan te gaan. Als donateur geef je hier rechtstreeks aan een partij die het geld ook gaat verdelen en daardoor blijft er meer van het geld over voor de kern, namelijk het onderzoek. Bedrijven en particulieren vinden dat een meerwaarde."

Komt dit werk overeen met je andere werkzaamheden?
“Een deel van de taken overlappen elkaar. Maar ik ben ook gewoon actief juist in relatiebeheer voor onder andere het kankerfonds. Ik werk daar 12 uur per week.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er bij jou uit? 
“Wat ik heel erg belangrijk vind zijn de donateurscontacten. Dus daar gaat een deel van mijn tijd aan op. Ook besteed ik intern in het UMCG veel tijd aan promotiewerk. Dat kan bijvoorbeeld een presentatie zijn voor diverse groepen hier in het ziekenhuis. Heel veel collega’s weten eigenlijk niet dat het UMCG een fondsenwervende instelling is.”

Je doet dus veel voorlichtingswerk intern in het UMCG?
“Ja klopt. Maar het is ook een kwestie van kansen creëren, kansen zien en kansen zoeken, vooral UMCG-breed. De wens van de donateur staat centraal, maar het is niet zo dat we alles kunnen accepteren wat donateurs voorstellen. Het moet een beetje gekaderd worden. Het is wel handig als mensen die een schenking willen doen met ons overleggen. Dit is vooral van belang als het om goederen gaat: wat heb je nodig op een bepaalde afdeling? Een geldschenking is natuurlijk altijd welkom.”

Kun je een voorbeeld geven van het voorlichtingswerk?
“Ik heb bijvoorbeeld een presentatie voor een directeurenoverleg gegeven over onze fondsenwerving, en bij de researchafdeling van cardiologie. Daar is overigens ook een mooi fonds uitgerold. Extern geef ik ook graag presentaties, zoals bij de EHBO-afdeling van Eelde.”

Met wie werk je veel samen?
“Ik werk samen met andere fondsenwervers hier in het UMCG, met een collega in het Steunfonds, met een collega van het Beatrix Kinderziekenhuis. Dus mensen die actief en betrokken zijn bij de verschillende fondsen en stichtingen zijn de mensen waar ik mee samenwerk. Daarnaast heb ik geregeld contact met het bestuur van het UMCG Kanker Researchfonds. Ik ben tot slot veel bezig met communicatie, dus de mensen van die afdeling spreek ik ook regelmatig.”

Kom je wel eens bij andere organisatie op de Healthy Ageing Campus?
"Ja, zeker. Ik heb onder andere contact met het Healthy Ageing Team, waarin Jasmijn Wieringa zit. Maar ook bijvoorbeeld met Amber van der Schaaf, communicatiemedewerker van Campus Groningen."

Wat vind je het leukste aan je werk?
“De uitdagingen. Dit is een functie die niet bestond in het UMCG, dus je moet er zelf iets van maken. Daar krijg je een periode voor en dat zijn wel de dingen waar ik van hou. Hier zit de uitdaging erin dat we binnen het UMCG nog zo veel kunnen maken van fondsenwerving. Ik denk ook zeker dat we iets toevoegen. Ik heb wel een droom dat er over vijf jaar elk jaar twee miljoen binnenkomt. Het is een beetje ondernemen."

Tip of zelf meedoen aan 'Buurman & Buurvrouw'?

Heb je een tip of wil je zelf een keer deelnemen aan deze reeks? Laat het ons weten! Stuur een mail aan Marlies Schipperheijn en wij nemen contact met je op.

Gerda persoonlijk

 

Waar ben je geboren? "In Thesinge"
Waar woon je? "In Groningen"
Wat is je thuissituatie? "Ik ben 36 jaar getrouwd, heb een zoon, een dochter, een kleinzoon en kleindochter"
Wat is je lievelingsfilm? "Ik kijk niet veel. 50/50 heb ik als laatste gezien. Sterk dat je ziet wat iemand meemaakt die kanker heeft. De film heeft heel veel in zich: humor, maar ook veel verdriet"
Waar drink je het liefste koffie op de Campus? "Achter mijn eigen bureau met uitzicht op de Martinitoren"
Hoe kom je naar de Campus? "Ik kom op de fiets"
Wat is het beste advies dat je ooit kreeg? "Als het niet linksom wil, dan doe je het rechtsom"
Gerda persoonlijk

Graag contact met Gerda? Dat kan!

Heb je een vraag voor Gerda naar aanleiding van dit interview? Gerda is goed bereikbaar via haar mail (g.g.klooster@umcg.nl) of via haar mobiele telefoon (06-5741 9797 ). Gerda: "Je mag ook whatsappen. Vragen stellen kan altijd, ik geef altijd antwoord!"

"Ik heb wel een droom dat er over vijf jaar elk jaar twee miljoen binnenkomt"

Over Buurman & Buurvrouw

Wie werken er eigenlijk allemaal op Campus Groningen? Wat voor werk doen je buren, bij welke organisatie zitten ze precies en hoe ziet hun dag eruit? Waar wonen ze, en wat is eigenlijk het beste advies dat ze ooit gekregen hebben? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in onze nieuwe interviewreeks 'Buurman & Buurvrouw'. Volg deze serie en leer zo je buren op de Campus kennen!

Over Buurman & Buurvrouw