Upgrade Linnaeusborg › Campus Groningen

Upgrade Linnaeusborg

2019-2020

Upgrade Linnaeusborg

Upgrade Linnaeusborg

De Rijksuniversiteit Groningen geeft de Linnaeusborg op Zernike Campus een grondige upgrade. Hierdoor met er ruimte in het gebouw komen voor het prestigieuze Chemical Building Blocks Research Center (CBBC). Het onderzoekscentrum CBBC – met Nobelprijswinnaar Ben Feringa als kartrekker – is een samenwerkingsproject tussen de universiteiten van Groningen, Utrecht en Eindhoven en diverse grote bedrijven, waaronder Akzo Nobel. Het houdt zich bezig met fundamenteel chemisch onderzoek, dat vooral wil weten hoe de wereld moet omgaan met de toenemende vraag naar grondstoffen.

Het CBBC bestaat al sinds 2016, maar breidt zich snel uit, waardoor meer labruimte noodzakelijk is. De Linnaeusborg heeft dat, maar de luchtverversing van het gebouw zat aan zijn top.

Zuurkasten, labinterieur en luchtverversing

De volledige operatie betreft de gehele negende en een deel van de achtste verdieping van de Linnaeusborg. De labzalen die nu al leeg staan op de negende verdieping worden aangepast aan de eisen van de chemici die er gaan werken. De klus kost bijna zeven miljoen euro, waarvan het college van bestuur de zes miljoen verbouwkosten voor zijn rekening neemt. De rest van het geld is nodig voor de aanschaf van zuurkasten en het overige labinterieur. 

Bijna zes miljoen van de verbouwingskosten gaat naar de capaciteitsuitbreiding van de luchtbehandeling, luchttoevoer en de warmte/koudekoppeling. Voor de overige bewoners van de Linnaeusborg betekent het dat ze moeten indikken. Nu werken er nog 595 mensen in het gebouw, in 2023 zijn dat er 645. Vooral de biologen van Gelifes moeten het straks doen met minder vierkante meters en meer mensen in het lab. Ook verhuizen er practicumruimtes van de achtste naar de tweede verdieping. 

Planning

Het project gaat in de herfst van 2019 van start. De upgrade moet volgens planning klaar zijn in 2020. ‘Voor de jaarwisseling moet de nieuwe labinrichting erin staan’, zegt hoofd huisvesting Andrys Weitenberg van de Faculty of Science and Engineering. ‘Uiterlijk april volgend jaar willen we alles operationeel hebben.’