Bouwwerkzaamheden BuildinG › Campus Groningen

Bouwwerkzaamheden BuildinG

Gereed

Bouwwerkzaamheden BuildinG

Bouwwerkzaamheden BuildinG

Vanaf december 2016 wordt er op Zernike Campus gebouwd aan BuildinG, hét kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen. In BuildinG komen ondernemers, onderzoekers en overheden samen om nieuwe producten te testen en te ontwikkelen die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden. Aardbevingsbestendig, levensloopbestending en energiezuinig: BuildinG is thuis in de toekomst.

Er wordt onder andere een testhal gebouwd voor toekomstbestendig wonen. In deze hal worden onder andere testen uitgevoerd met een triltafel: een noordelijke primeur. Met een triltafel (van 2 bij 3 meter) kan trillingsgedrag van materialen of constructies worden onderzocht. Het totale terrein van BuildinG beslaat zo’n 1,5 hectare en is gelegen links naast EnTranCe, aan de Zernikelaan, tegenover De Bunders. De testhal en trilplaat moet in de zomer van 2017 gereed zijn. Vanaf eind maart 2017 wordt de fundering gestort voor de testhal. Er worden hier geen stremmingen voor het verkeer bij verwacht.

Noord-Groningen heeft te maken met de gevolgen van aardbevingsschade. De komende jaren worden woningen en gebouwen hersteld en versterkt voor de toekomst. Zoveel mogelijk woningen worden tegelijkertijd verduurzaamd en levensloopbestendig gemaakt. Dit levert ook werk op in de regio. Hiervoor is wel innovatie nodig in producten en processen. BuildinG heeft hierin een cruciale functie en is dé plek voor bedrijven en bewoners om te werken aan het thoes van de toekomst.

De testhal van BuildinG is een unieke faciliteit waar ondernemers samen met onderzoekers en studenten nieuwe bouwmaterialen kunnen testen. Bijvoorbeeld om in Groningen huizen veiliger te kunnen bouwen. Het onderzoek moet ook leiden tot nieuwe producten die in de regio kunnen worden gemaakt. Dit is weer goed voor de Groningse economie. In de testhal worden tevens nieuwe technieken gekeurd en gecertificeerd, zodat innovatieve oplossingen snel op de markt komen.

Meer dan stenen

Bij BuildinG draait het om meer dan stenen en materialen. Er is ook ruimte voor energiezuinige bouw, levensloopbestendig wonen en domotica. In samenwerking met Hanzehogeschool start BuildinG bijvoorbeeld een pilot op het gebied van Healthy Ageing. In de pilot wordt onderzocht hoe met sensoren ouderen langer zelfstandig én gezond kunnen blijven.